Zoeken naar de juiste hulpvraag? Wat een onzin…

Veel coachen gaan bij hun cliënten in eerste instantie op zoek naar de juiste hulpvraag.
Met welke hulpvraag gaan we aan de slag! Intake gesprekken volgen om duidelijkheid en doelstellingen te formuleren.
Maar is dat nog wel van deze tijd?
Ook binnen het coachen gaat de ontwikkeling snel. Zo we vroeger op de sofa lagen, lopen we nu in het bos. En van face to face coachen naar gesprekken digitaal. Er vindt duidelijk een beweging plaats en is dat ook niet wat we op gang willen brengen bij onze cliënten? Beweging zorgt voor verandering en dit telt ook voor de coach.
Binnen het coachen is die beweging vooral digitaal. En dan blijkt dat de hulpvraag niet eens zo zeer van belang is. Hoe vaak gebeurt het niet dat je met een hulpvraag aan de slag gaat en dat al doende blijkt dat er onder die hulpvraag nog iets anders zit verborgen.
Inmiddels ben je 5 sessies verder en is het enige wat je tot nu toe gegeven hebt een pleister op de wond.
Een goede coach beweegt mee en ook met de tijd waarin we leven.
Digitaal dus.
Momenteel is het als coach niet meer de vraag “of” je digitaal gaat coachen, maar “wanneer” je digitaal gaat coachen.
Je cliënt mailt zijn onvrede en brengt iets in waar het meer inzicht in wilt verkrijgen. Het stukje tekst wat je ontvangt via de mail is voldoende. Daar mag je het mee doen als coach.
Zoeken naar de juiste hulpvraag. Wat een onzin!!! Meteen starten door de cliënt te laten schrijven, veel te laten schrijven. Een week lang. Alles mag beschreven worden. Dat doen we niet zomaar, maar aan de hand van de juiste vragen. De vragen laten je alles zien. Niet alleen over datgeen wat jezelf inbrengt, maar juist wat er onder verborgen ligt. Want geloof mij, er is meer dan dat de cliënt beschrijft. Onbewust schrijft het naar de diepte toe en de daadwerkelijke verandering ontstaat wanneer je komt in een diepte waar je nog niet eerder was. Waar je ontdekt en kan zien dat de oplossing aanwezig is. De vragen laten je ontdekken en geloven om uiteindelijk te eindigen met een overzichtelijk stappenplan, zodat jij op je eigen kracht weer verder kan gaan.
NLP TeleCoaching noemen we dit. De weg van de 4 schrijffases en de vele zijwegen die je zelf mag bepalen. Het is immers jouw weg.

TeleCoaching zelf ervaren, start vandaag nog… klik hier

TeleCoach worden? Volg dan de training… klik hier

Wil je inspiratie in je mailbox ontvangen?

Ontvang regelmatig inspiratie direct in je mailbox, vul hier je emailadres in. Geheel volgens onze Privacyverklaring gaan wij met uw gegevens om.

Email address